top of page
person-holding-baby-s-feet-2456327.jpg

RAKKAUDEN TEORIA

Kiintymyssuhdetoria

Tunnekeskeinen viitekehys ammentaa viisautensa kiintymyssuhdeteorista, yhdestä laajimmasta psykologisesta teoriasta. Kiintymyssuhdetta voidaan ymmärtää biologian avulla. Me olemme lajina toisiimme kiinnittyviä ja tarvitsemme yhteyttä voidaksemme kehittyä. Me  tarvitsemme toisiamme selvityäksemme, ja meidän aivot ja hermosto on viritetty luomaan yhteys toisiimme. Pieni vauva ei selviä hengissä ilman vuorovaikutusta. Tätä kautta kiintymyssuhdetta voisikin ajatella henkiinjäämismekanismiksi, ja sitä kautta ymmärtää paremmin miksi me reagoimme niin voimakkaasti kun rakkautemme on uhattuna. 


Kiintymyssuhdetta on tutkittu ja luokiteltu, jotta olemme voineet oppia ymmärtämään mistä on kysymys. Luokittelu ei ole mielekästä meille arkipäivän suhteissa kun yritämme ymmärtää itseämme ja rakkaitamme. Se voi tuntua loukkaavalta tai jopa ahdistavalta. Helpoin tapa ymmärtää kiintymyssuhteen ydintä on ajatella sitä selvitymisjärjestelmänä, joka aktivoituu silloin kun olemme jollain tavalla vaarassa, väsyneitä, stressaantuneita tai heiveröisiä. Olennaista on oppia tunnistamaan miten minä toimin vaativissa, stressaavissa tai uhkaavissa tilanteissa. Osaanko turvautua toisen apuun? Uskallanko olla tarvitseva? Osaanko ilmaista tarpeeni niin, että ne tulevat kuulluksi vai tuleeko minusta vihainen ja vaativa pelätessäni, ettei toinen ehkä kuitenkaan ole minua varten? Vai aktivoituuko minussa yksinäinen pärjääjä, joka ei tarvitse muita? Jos ajattelemme turvallista kiintymyssuhdetta, voimme kuvata sitä ehkä parhaiten pysähtymällä siihen, miltä se tuntuu. Se tuntuu siltä, että kelpaan, olen riittävä ja rakastettava tällaisena kuin olen. Se tuntuu siltä, että olen turvassa, tiedän ettet ole kääntymässä muualle, olet minua varten, kun tarvitsen suojaa ja lohtua. 

Kiintymyssuhde syntyy kokemuksista. Se mitä olemme kokeneet meidän tärkeissä ihmissuhteissa pienestä saakka, on rakentanut meidän mieleemme ikään kuin kartan tai mallin siitä, millainen minä olen. Olenko rakastettava ja riittävä? Ja kartaston siitä, miten näen muut ihmiset. Voiko toisiin luottaa, oletko minua varten, jos tarvitsen ja voinko luottaa siihen, ettet satuta minua? 

Turvallinen tunnesuhde rakentaa riittävän hyvän itsetunnon ja luottamuksen suhteessa toisiin. Turvallinen tunnesuhde koostuu läsnäolosta ja mielessä pitämisestä, hellästä ja hyväksyvästä katseesta, ystävällisestä puheesta ja hoitavasta ja lempeästä kosketuksesta.

Turvallinen tunnesuhde on parisuhteen ydin. Kun voin luottaa siihen, että olen kumppanilleni tärkeä, ja että hän on minua varten kun tarvitsen, on minun mahdollista menestyä ja kukoistaa myös parisuhteen ulkopuolla. 

bottom of page